Fotograf Ostrava, chreograf, prima balerina

Tamara Černá SofiG (umělecká fotografka, prima balerina, choreografka, pedagog, baletní mistr a director SofiG Art Photo) je významná česká a fotografka tvořící od devadesátých let minulého století. Proslavila se zejména svými portréty a inscenovanými fotografiemi, často s použitím baletní a divadelní tématiky a reportážními snímky. Tamara Černá je původně primabalerína a za ztvárnění svých rolí byla odměněna několika významnými oceněními. Později se věnovala práci baletního mistra, asistenta a režiséra v divadle. Její role nesly kromě exprese i určitou pečeť charismatického tajemství a to můžeme najít i v jejích fotografiích. Nevyhledává samoúčelnou estetiku, ale vidí především lidi v různých okamžicích na scéně. "Její fotografie nám poodhalí svět baletu tak, jak ho možná ještě neznáme" (Vladimír Nečas).

Po ukončení své divadelní kariéry se začala věnovat fotografii a její práce rychle vzbudily respekt v zahraničí. Miroslav Myška, odborník v oblasti fotografie, se o Tamaře Černé vyjádřil takto: „Podobně jako ve svých rolích, které tančila, tak i ve svých fotografiích inklinuje nenásilným způsobem k zobrazování lidských emocí a dramatických situací všedního dne člověka.“

K jejím známým cyklům patří: Elegantia et motio, Liberalis, Děti Hrušova, Lidé v Pohybu, Several days in Israel, Lokomoce a emoce, Panta Rei, Ve víru tance a mnoho dalších.



Wikipedie : /wiki/Tamara_Černá

 

Základní informace

Kontaktní formulář

Položky označené * (hvězdičkou) jsou povinné.

Odesláním kontaktního formuláře souhlasíte s našimi Pravidly zpracování osobních údajů.

Doporučené firmy v oborech